ALLMÄNT

ww.selmaspa.se

Selma Spa är en stor hotell- och konferensanläggning nära sjön Fryken i Värmland. Från Stockholm får du räkna med en 4 timmars bilresa – delvis på slingrande skogsvägar. Selma Spa byggdes 1991 och var då en föregångare till alla de spaanläggningar som har dykt upp som svampar ur jorden sedan dess. Kanske har tiden sprungit ifrån Selma Spa en aning, vissa delar är nämligen slitna och i behov av renovering. Men för all del – Selma är dock Selma och still going strong.

Selma spa entré

MILJÖ

MILJÖ UTE
Värmlandsskogen höjer sig mörk och mäktig bakom Selma Spa men framför anläggningen är sikten fri över ängar och längre fram över den stora sjön Fryken.

Selma spa med utsikt över Fryken

MILJÖ INNE

Elegant lobby


Redan i entrén möts du av den omisskännliga lukten av klor eftersom spaavdelningen ligger i direkt anslutning till entrén. Det är till och med så att du har utsikt över poolerna i den spatiösa lobbyn.

Spaavdelningen uppifrån


Rummen är alldeles utmärkta. Sjöutsikten är strålande och sängarna gosigt sköna. De nyrenoverade badrummen har vackra väggar i granit.

SPA


Selmas spaavdelning levererar! Här finns det man kan önska sig på ett spa: flera olika bastuar, två bubbelpooler, utesimbassäng och en vanlig bassäng. Spapatrullen lade märke till lite skavanker här och där, men det får man kanske stå ut med när det gäller en 27 år gammal anläggning. Mycket kompenseras med utsikten över den värmländska nejden och Fryken.

Pooler av olika slag
Simma inomhus och/eller utomhus

MAT


Frukost: Fin frukostbuffé med allt du kan önska dig. Många olika tillbehör till müslin och flera goda hembakade bröd.
Äggtest: De kokta äggen håller dessvärre inte måttet: av 6 ägg är endast ett enda lagom kokt! De övriga är överkokta, torra respektive lös-löskokta. Svårigheten i det här fallet är att ägg har olika storlekar och därmed blir olika hårt kokta om man har för hög värme. Detta avhjälper man med en ”sous vide” (vilket egentligen är ett finare namn för en vanlig doppvärmare). Hemligheten med att koka ägg är nämligen att vattnet ska vara exakt 68 grader – oavsett äggstorlek – och det kan man uppnå med en sous vide, en smart mackapär som ser till att ägg (och annan mat) tillagas i exakt rätt temperatur. En sådan bör man införskaffa på alla restauranger men det har man nog inte gjort på Selma Spa.
Marmeladtest: Ekologisk, god marmelad.

Marmelader

Middag:  Allt till belåtenhet.

HÅLLBARHET

Närodlat

Hållbarhet är något som ligger hotellägaren Petter Stordalen varmt om hjärtat och det märks bland annat genom att mycket av maten är ekologisk och närodlad.